Beste hout om te gebruiken

Onze voorkeur gaat uit naar beukenhout dat dikke houtskool wordt. Essenhout werkt ook goed.
Het ideale formaat voor de houtblokken is ongeveer 10 x 30 cm. We raden af om grotere blokken hout te gebruiken. Deze hebben de neiging snel vuur te vatten, maar branden over het algemeen niet goed op vanwege het gebrek aan ruimte voor zuurstof in de kegel. Wij adviseren om hout zonder schors te gebruiken en dit op te slaan in een ruimte met minder dan 15% luchtvochtigheid.

Voor een avondje koken (4 tot 5 uur) heeft u gemiddeld ongeveer twee OFYR houttassen van elk ongeveer 50 liter nodig, afhankelijk van de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

Het beste hout kiezen en de beste manier om het aan te steken

Stapel de blokken hout twee op twee, alsof u een blokhut bouwt, met de schorskant naar buiten gericht om rookvorming te voorkomen. U kunt rookvorming bij het aansteken van het vuur of bij het toevoegen van nieuw brandhout grotendeels voorkomen door gebruik te maken van onze OFYR® Buffadoo blaaspijp, waardoor het nieuwe hout vrijwel onmiddellijk vuur vat. De buitentemperatuur speelt een belangrijke rol bij de tijd die nodig is om de kookplaat goed op te warmen. Deze tijd kan variëren tussen 25 en 30 minuten in de lente en zomer tot 45 à 60 minuten in de herfst en winter.

Het is belangrijk om een kleiner vuur aan te maken gedurende ongeveer 30 minuten, zodat de kookplaat zich goed kan zetten. Zodra de kookplaat echt goed is opgewarmd, besprenkel u hem met olijfolie en wrijft u deze in over de gehele plaat met een theedoek. De olijfolie vermengt zich met de fabrieksolie, waardoor het gemakkelijker is om deze te verwijderen. Herhaal dit proces 2 tot 3 keer.