Kooktoestellen

Kooktoestellen
Hoe lang duurt het om de kookplaat op te warmen?

Hoeveel tijd je nodig hebt om de kookplaat van de OFYR op te warmen hangt af van de buitentemperatuur. In de lente en zomer heeft u ongeveer 25 tot 30 minuten nodig om de plaat goed op temperatuur te krijgen. In de herfst en winter kan het zo'n 45 tot 60 minuten duren. 

Voor hoeveel personen kan ik koken met OFYR?

Voor hoeveel personen u precies kunt koken hangt af van het model van uw OFYR en welk voedsel wordt bereid. Uiteraard zijn de precieze getallen afhankelijk van de vaardigheden van de chef. 

  Hamburgers, worsten of groenten Complete maaltijd
OFYR 85 30 - 40 personen 10 - 12 personen
OFYR 100 60 - 70 personen 15 - 20 personen
OFYR 120 PRO+ 75 - 100 personen 15 - 20 personen
OFYR XL / Trailer 150 - 170 personen 30 - 40 personen

 

Hoe warm wordt de kookplaat?

De kookplaat van de OFYR kan zeer hoge temperaturen bereiken. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de buitentemperatuur, zal de binnenzijde van de kookplaat opwarmen tot een temperatuur rond de 300 °C en aan de buitenzijde rond de 200 °C.

Hoe verwijder ik mijn hete as?

Als de hete houtskool om welke reden dan ook direct na het koken moet worden afgevoerd, kunt u het beste de volgende procedure volgen. Draag hittebestendige handschoenen, haal de hete houtskool uit de kegel met een borstel en een metalen blik en gooi de hete houtskool in een lege zinken bak. Gooi koud water in de bak tot de hete as helemaal nat is en gooi de as weg zoals toegestaan volgens de plaatselijke voorschriften.

Hoe onderhoud ik mijn kookplaat?

Het is belangrijk om de kookplaat van uw OFYR na het koken goed schoon te maken en te onderhouden. Schraap etensresten van de kookplaat en breng een laagje plantaardige olie aan om te voorkomen dat de kookplaat gaat roesten. Eventueel kunt u ook een pancoating spray gebruiken, omdat deze makkelijk aangebracht kan worden op een koude kookplaat, niet verdampt en de plaat lang vet houdt.

Wanneer de kookplaat voor langere tijd niet wordt gebruikt, adviseren wij om de plaat iedere 15 tot 30 dagen te behandelen met olie of pancoating spray. De mate van corrosie is sterk afhankelijk van het klimaat. Zoute, vochtige lucht heeft meer impact op de plaat dan droge lucht.

Gebruikt u uw OFYR Kooktoestel veel, dan zal er een gladde laag van koolstofresidu ophopen op de kookplaat. Dit zorgt ervoor dat de kookplaat extra glad wordt en nog comfortabeler in gebruik is. Van tijd tot tijd kan deze laag hier en daar loskomen. Wanneer dit gebeurt, kunt u de schilfers wegschrapen met de spatel en wrijf opnieuw wat olie op de plaat. De koolstoflaag zal zich op deze manier geleidelijk aan vernieuwen.

Hoe verwijder ik olievlekken van het Cortenstaal?

Tijdens het koken kunnen zich olievlekken vormen op de sokkel. Van de Cortenstalen sokkel kunnen deze spetters niet worden verwijderd. De gehele Cortenstalen sokkel kan echter wel met olie worden behandeld met behulp van een keukenhanddoek, waardoor de spetters onzichtbaar worden. Door een dergelijke behandeling wordt de hele sokkel donkerder. Als het regent kan er vettig water van de Corten stalen sokkel aflopen, waardoor er blijvende vlekken op lichte stenen of houten oppervlaken kunnen ontstaan.

Wat doe ik met de as?

De as moet na elk gebruik worden verwijderd. Bij de Island en Storage modellen wordt de as opgevangen op de bovenplaat. Bij deze modellen wordt de as verwijderd door de kegel en de kookplaat op te tillen zodat het regenwater kan weglopen. De as kan worden verwijderd met een metalen blik.

Hoe onderhoud ik de kegel?

Om te voorkomen dat de kegel verstopt raakt, moet de as na elk gebruik worden verwijderd.

Als er te lang as in de kegel blijft zitten of als de OFYR Cooking Unit in een zeer

nat of zout gebied staat, kunnen zich aan de binnenzijde en de buitenzijde van de Corten staal kegels staal schilfers vormen. Deze kunnen gemakkelijk worden verwijderd met de spatel.

 

De video "Onderhoud van de OFYR Corten Cone" laat duidelijk zien hoe het verder moet.

Hoe bewaar ik mijn OFYR?

Het OFYR kooktoestel kan het hele jaar door buiten blijven staan. Het is aan te raden om de deksel te gebruiken.

Welke olie kunt u het beste gebruiken om te koken?

Elke soort plantaardige olie kan worden gebruikt om te koken.

Heb ik tijdens het koken extra luchttoevoer nodig?

Er is geen extra luchttoevoer nodig, er komt voldoende lucht binnen via de opening in de kookplaat.

Als het regent, moet ik me dan zorgen maken dat de kegel zich vult met water?

Er zit een klein gaatje in de kegel van de OFYR Classic. Het storage- en PRO-model hebben een asbak. Na het koken moet de kegel altijd leeg gemaakt worden, want anders kan mogelijk regenwater niet weglopen.

Waarom heeft mijn Cortenstaal niet dezelfde kleur als de producten in de brochure?

Cortenstalen producten worden geleverd met de extra service dat het corrosieproces al is begonnen tegen de tijd dat ze worden geleverd. Bij levering duurt het nog 6-12 maanden voordat de eerste corrosie zich heeft omgezet in een volledig beschermende laag. Hierdoor kan de kleur van de producten verschillen.

Welk hout kunt u het beste gebruiken?

Voor een optimaal gebruikscomfort raden wij u aan om oven gedroogd/zeer droog hout te gebruiken met max. 20% luchtvochtigheid om rookvorming tijdens het koken te voorkomen. Bovendien is oven gedroogd/zeer droog hout veel gemakkelijker aan te steken. Men moet een hardere houtsoort gebruiken omdat zachter hout zoals berkenhout veel te snel op brandt, wat betekent dat er grote hoeveelheden nodig zijn. Wees zeer voorzichtig met het gebruik van tropisch hardhout. Het genereert een enorme hoeveelheid warmte en als je er te veel van gebruikt kan het de kookplaat doen kromtrekken. Oven gedroogd beukenhout is het beste, omdat het zeer goed verwarmt en verbrandt tot een massa kolen die de kookplaat optimaal opwarmt. Eikenhout werkt minder omdat het tot dunne as verbrandt. Essenhout is een goed compromis tussen beuk en eik.

Kan ik houtskool gebruiken in plaats van hout?

Houtskool kan gebruikt worden om de kookplaat te verwarmen, maar de plaat kan minder heet worden. Een combinatie van houtvuur in het midden en houtskool eromheen werkt beter. Kokosnootbriketten hebben de voorkeur over houtskool. Natuurlijk zorgt houtvuur wel voor een veel mooiere sfeer dan houtskool!

Welke grootte houtblokken moet ik gebruiken?

Het ideale formaat voor de houtblokken is ongeveer 10 x 30 cm. Wij raden het gebruik van grotere stukken hout af. Deze hebben de neiging om snel vlam te vatten, maar branden over het algemeen niet goed door in verband het gebrek aan ruimte voor zuurstof in de kegel. Voor het model 85 moet u kleinere iets houtblokken gebruiken omdat de opening van de plaat iets kleiner is dan bij het model 100.

Hoeveel hout heb ik nodig?

Voor een kookavond (4-5 uur) heeft u gemiddeld ongeveer twee OFYR®-houtzakken van elk ongeveer 50 liter nodig, afhankelijk van de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

Hoe moet ik mijn OFYR de eerste keer gebruiken?

Het is belangrijk om een kleiner vuur aan te steken gedurende ongeveer 30 minuten zodat de plaat zich kan zetten. Tijdens de fabricage is het midden van de kookplaat licht ingedrukt. Wanneer de kookplaat wordt verwarmd, zal deze nog verder naar beneden buigen, maar als u tijdens het eerste gebruik van uw OFYR® Cooking Unit een te groot vuur aansteekt, kan dit ertoe leiden dat de kookplaat bij toekomstig gebruik te ver naar beneden buigt. Het is zeer belangrijk om de kookplaat goed in te stoken volgens de hierboven beschreven procedure.

Hoe moet ik mijn kookplaat voor het eerst gebruiken?

Zodra de kookplaat echt goed is opgewarmd, besprenkelt u hem met olijfolie en smeert u deze uit met een keukenhanddoek. De olijfolie zal zich mengen met de fabrieksolie en zal het gemakkelijk maken om de fabrieksolie te verwijderen. Als de plaat met olijfolie wordt ingesmeerd wanneer deze niet goed is opgewarmd, komt er een kleverige zwarte substantie vanaf die niet gemakkelijk te verwijderen is. Druppel 2 tot 3 keer olijfolie op de plaat. Schraap vervolgens de kookplaat af met de bijgeleverde spatel en duw de schraapsels in het vuur. Als er alleen nog beige schraapsel van de plaat komt, dan is de kookplaat schoon en klaar voor gebruik. Nu hoeft u alleen nog één keer olijfolie op de plaat te smeren en dan kunt u beginnen met koken!

Wat is de beste manier om een vuur te ontsteken in de OFYR?

Stapel de stukken hout twee aan twee op elkaar, alsof u een blokhut bouwt, met het schors naar buiten gericht om verdere rookvorming te voorkomen. Met OFYR® XL moet men drie "blokhutten" bouwen om de verwarming van de plaat te versnellen. Wanneer u het vuur aansteekt en wanneer u nieuw hout aan het vuur toevoegt, zal het over het algemeen gedurende korte tijd roken totdat het goed vlam vat. Door de OFYR Buffadoo blaaspijp te gebruiken kan de rook grotendeels vermeden worden.

Kan ik de houten blokken buiten laten staan?

Het is aan te raden om de houten blokken binnen te bewaren. Hout is een natuurproduct en dus gevoelig voor weersinvloeden.

Kan ik de keramische blokken buiten laten staan?

De keramische blokken kunnen buiten worden gelaten.

Hoe maak ik de kookplaat schoon?

Als er etensresten op de kookplaat achterblijven, schuift u deze met de spatel in het vuur. Wrijf de kookplaat regelmatig in met een geoliede doek en hij zal er weer brandschoon uitzien. Wij raden u aan om geen dikke aankoeklaag op te bouwen, omdat deze moeilijk te verwijderen is. Het is beter om de kookplaat regelmatig af te schrapen. Als er toch een dikke aankoeklaag is opgebouwd, leg dan ijsblokjes op de plaat, schraap deze af met de spatel en de aankoeklaag zal snel verdwijnen.

Hoe blus ik het vuur?

Het verdient de voorkeur om het vuur zelf uit te laten gaan. Voor veiligheidsredenen kunnen de vlammen afgedekt worden met de Snuffer. Het vuur zal echter niet uitgaan door afdekking met deze Snuffer, omdat er nog steeds enige zuurstoftoevoer is. Als het vuur langere tijd met de Snuffer afgedekt wordt, zal er sterke rookvorming optreden. Als de Snuffer vervolgens verwijderd wordt, kunnen er grote vlammen onstaan door de plotselinge zuurstoftoevoer. Hete as en kolen die als resten van het opgebrande hout overblijven kunnen met de Snuffer afgedekt worden om te vermijden dat deze wegwaaien.

Hoe kan ik temperatuurzones creëren?

Wanneer het hout in kolen verandert, kunt u temperatuurzones beginnen te creëren door de kolen te verschuiven. Door meer kolen naar één kant te schuiven wordt de plaat heter.

Waarom zou ik temperatuurzones creëren?

Temperatuurzones kunnen worden gebruikt om een warmere en koudere kant van de plaat te creëren. De warmere kant kan gebruikt worden om bijvoorbeeld vlees te grillen. De koudere kant kan gebruikt worden om bijvoorbeeld zalm te grillen of om voedsel warm te houden.

Mijn kookplaat is naar boven gebogen, wat moet ik nu doen?

In sommige gevallen kan de bakplaat in het midden naar boven buigen en daardoor convex worden. Dit betekent dat het staal een verkeerde spanning heeft. Indien dit het geval is, neem dan contact op met uw dealer.

Mijn zwarte OFYR product is beschadigd, kan ik dit repareren?

Hoewel de coating van de Black Kooktoestellen erg robuust is, is het altijd mogelijk dat er krassen ontstaan. Daarom wordt bij elk Black Kooktoestel een gratis retoucheerfles meegeleverd, die gebruikt kan worden om kleine beschadigingen te herstellen.