Kooktoestellen

Kooktoestellen
Voor hoeveel personen kan ik koken met OFYR?

Voor hoeveel personen u precies kunt koken hangt af van het model van uw OFYR en welk voedsel wordt bereid. Uiteraard zijn de precieze getallen afhankelijk van de vaardigheden van de chef. 

  Hamburgers, worsten of groenten Complete maaltijd
OFYR 75 10 - 20 personen 4 - 6 personen
OFYR 85 30 - 40 personen 10 - 12 personen
OFYR 100 60 - 70 personen 15 - 20 personen
OFYR 120 PRO+ 75 - 100 personen 15 - 20 personen
OFYR XL / Trailer 150 - 170 personen 30 - 40 personen

 

Hoe moet ik mijn OFYR de eerste keer gebruiken?

Wanneer u uw OFYR voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om het vuur de eerste 30 minuten klein te houden. De kookplaat buigt namelijk licht naar beneden naar het midden toe. Het staal zal zich zetten wanneer het voor de eerste keer wordt verhit, waardoor het iets verder naar beneden zal buigen.

Maakt u tijdens het eerste gebruik van uw OFYR kooktoestel een te groot vuur, dan kan de kookplaat bij toekomstig gebruik te ver doorbuigen. Volg daarom altijd onze instructies om de kookplaat optimaal voor te bereiden.

Hoe gebruik ik de OFYR kookplaat voor de eerste keer?

Wanneer de OFYR wordt geleverd, zult u merken dat de kookplaat bedekt is met een kleverige substantie. Deze fabrieksolie moet van het oppervlak worden verwijderd voordat u de eerste keer met uw OFYR kookt.

Verwarm de kookplaat goed, druppel er wat olijfolie over en spreid de olie uit met een doek. De olie zal zich vermengen met de fabrieksolie, waardoor het gemakkelijker wordt om de plaat schoon te maken. Let op: als de kookplaat nog te koud is, ontstaat er een kleverig zwart mengsel dat moeilijk te verwijderen is.

Verspreid ongeveer 2 tot 3 keer olie over de kookplaat. Schraap elke keer het laagje olie eraf met de bijgeleverde spatel en duw het schraapsel in het vuur. Zodra het schraapsel een beige kleur heeft, is de kookplaat schoon en klaar voor gebruik.

Bekijk de video voor meer informatie over het eerste gebruik van uw OFYR.

Wat is de beste manier om een vuur te ontsteken in de OFYR?

Stapel het hout op alsof u een blokhut bouwt (ongeveer 2-3 lagen hoog) of in de vorm van een tipi. Beperk rookvorming door de schors naar buiten te richten. Als u een OFYR XL, Trailer of 120 PRO+ heeft, maak dan 3 kleinere vuren om de kookplaat sneller op te warmen. Leg wat houtwol in het midden en steek vervolgens het vuur aan.

Welk hout moet ik gebruiken voor mijn OFYR?

Kies altijd hout van hoge kwaliteit dat schoon is en weinig schors heeft. Het wordt aanbevolen om ovengedroogd of zeer droog hout te gebruiken met een maximale vochtigheid van 20%. Droger hout beperkt de rookontwikkeling tijdens het koken en is gemakkelijker aan te steken.

Kies voor een hardere houtsoort, zoals beuken- of essenhout. Zachtere houtsoorten, zoals berk, branden erg snel op, waardoor u meer hout nodig heeft. Wees voorzichtig met het gebruik van tropisch hardhout, omdat dit veel warmte genereert. Als u te veel van dit soort hout gebruikt, kan de kookplaat kromtrekken.

Let op: gebruik geen groen hout en vermijd naaldhoutsoorten zoals eucalyptus, iep of plataan. Deze houtsoorten kunnen uw eten besmetten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kan ik houtskool gebruiken in plaats van hout?

Houtskool kan gebruikt worden om de kookplaat te verwarmen, maar de plaat kan minder heet worden. Een combinatie van houtvuur in het midden en houtskool eromheen werkt beter. Kokosnootbriketten hebben de voorkeur over houtskool. Natuurlijk zorgt houtvuur wel voor een veel mooiere sfeer dan houtskool!

Welke grootte houtblokken moet ik gebruiken?

Het ideale formaat voor de houtblokken is ongeveer 10 x 30 cm. Wij raden het gebruik van grotere stukken hout af. Deze hebben de neiging om snel vlam te vatten, maar branden over het algemeen niet goed door in verband het gebrek aan ruimte voor zuurstof in de kegel. Voor het model 85 moet u kleinere iets houtblokken gebruiken omdat de opening van de plaat iets kleiner is dan bij het model 100.

Hoeveel hout heb ik nodig?

Voor een kookavond (4-5 uur) heeft u gemiddeld ongeveer twee OFYR®-houtzakken van elk ongeveer 50 liter nodig, afhankelijk van de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

Welke olie kunt u het beste gebruiken om te koken?

Elke soort plantaardige olie kan worden gebruikt om te koken.

Heb ik tijdens het koken extra luchttoevoer nodig?

Er is geen extra luchttoevoer nodig, er komt voldoende lucht binnen via de opening in de kookplaat.

Hoe blus ik het vuur?

Het verdient de voorkeur om het vuur zelf uit te laten gaan. Voor veiligheidsredenen kunnen de vlammen afgedekt worden met de Snuffer. Het vuur zal echter niet uitgaan door afdekking met deze Snuffer, omdat er nog steeds enige zuurstoftoevoer is. Als het vuur langere tijd met de Snuffer afgedekt wordt, zal er sterke rookvorming optreden. Als de Snuffer vervolgens verwijderd wordt, kunnen er grote vlammen onstaan door de plotselinge zuurstoftoevoer. Hete as en kolen die als resten van het opgebrande hout overblijven kunnen met de Snuffer afgedekt worden om te vermijden dat deze wegwaaien.

Hoe verwijder ik mijn hete as?

Als de hete houtskool om welke reden dan ook direct na het koken moet worden afgevoerd, kunt u het beste de volgende procedure volgen. Draag hittebestendige handschoenen, haal de hete houtskool uit de kegel met een borstel en een metalen blik en gooi de hete houtskool in een lege zinken bak. Gooi koud water in de bak tot de hete as helemaal nat is en gooi de as weg zoals toegestaan volgens de plaatselijke voorschriften.

Wat doe ik met de as?

De as moet na elk gebruik worden verwijderd. Bij de Island en Storage modellen wordt de as opgevangen op de bovenplaat. Bij deze modellen wordt de as verwijderd door de kegel en de kookplaat op te tillen zodat het regenwater kan weglopen. De as kan worden verwijderd met een metalen blik.

Hoe bewaar ik mijn OFYR?

Het OFYR kooktoestel kan het hele jaar door buiten blijven staan. Het is aan te raden om de deksel te gebruiken.

Hoe lang duurt het om de kookplaat op te warmen?

Hoeveel tijd je nodig hebt om de kookplaat van de OFYR op te warmen hangt af van de buitentemperatuur. In de lente en zomer heeft u ongeveer 25 tot 30 minuten nodig om de plaat goed op temperatuur te krijgen. In de herfst en winter kan het zo'n 45 tot 60 minuten duren. 

Hoe warm wordt de kookplaat?

De kookplaat van de OFYR kan zeer hoge temperaturen bereiken. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de buitentemperatuur, zal de binnenzijde van de kookplaat opwarmen tot een temperatuur rond de 300 °C en aan de buitenzijde rond de 200 °C.

Mijn kookplaat is naar boven gebogen, wat moet ik nu doen?

In sommige gevallen kan de bakplaat in het midden naar boven buigen en daardoor convex worden. Dit betekent dat het staal een verkeerde spanning heeft. Indien dit het geval is, neem dan contact op met uw dealer.

Hoe maak ik de kookplaat schoon?

Als er etensresten op de kookplaat achterblijven, schuift u deze met de spatel in het vuur. Wrijf de kookplaat regelmatig in met een geoliede doek en hij zal er weer brandschoon uitzien. Wij raden u aan om geen dikke aankoeklaag op te bouwen, omdat deze moeilijk te verwijderen is. Het is beter om de kookplaat regelmatig af te schrapen. Als er toch een dikke aankoeklaag is opgebouwd, leg dan ijsblokjes op de plaat, schraap deze af met de spatel en de aankoeklaag zal snel verdwijnen.

Hoe onderhoud ik mijn kookplaat?

Het is belangrijk om de kookplaat van uw OFYR na het koken goed schoon te maken en te onderhouden. Schraap etensresten van de kookplaat en breng een laagje plantaardige olie aan om te voorkomen dat de kookplaat gaat roesten. Eventueel kunt u ook een pancoating spray gebruiken, omdat deze makkelijk aangebracht kan worden op een koude kookplaat, niet verdampt en de plaat lang vet houdt.

Wanneer de kookplaat voor langere tijd niet wordt gebruikt, adviseren wij om de plaat iedere 15 tot 30 dagen te behandelen met olie of pancoating spray. De mate van corrosie is sterk afhankelijk van het klimaat. Zoute, vochtige lucht heeft meer impact op de plaat dan droge lucht.

Gebruikt u uw OFYR Kooktoestel veel, dan zal er een gladde laag van koolstofresidu ophopen op de kookplaat. Dit zorgt ervoor dat de kookplaat extra glad wordt en nog comfortabeler in gebruik is. Van tijd tot tijd kan deze laag hier en daar loskomen. Wanneer dit gebeurt, kunt u de schilfers wegschrapen met de spatel en wrijf opnieuw wat olie op de plaat. De koolstoflaag zal zich op deze manier geleidelijk aan vernieuwen.

Hoe onderhoud ik de kegel?

Om te voorkomen dat de kegel verstopt raakt, moet de as na elk gebruik worden verwijderd.

Als er te lang as in de kegel blijft zitten of als de OFYR Cooking Unit in een zeer nat of zout gebied staat, kunnen zich aan de binnenzijde en de buitenzijde van de Corten staal kegels staal schilfers vormen. Deze kunnen gemakkelijk worden verwijderd met de spatel.

 

De video "Onderhoud van de OFYR Corten Cone" laat duidelijk zien hoe het verder moet.

Als het regent, moet ik me dan zorgen maken dat de kegel zich vult met water?

Er zit een klein gaatje in de kegel van de OFYR Classic. Het storage- en PRO-model hebben een asbak. Na het koken moet de kegel altijd leeg gemaakt worden, want anders kan mogelijk regenwater niet weglopen.

Hoe verwijder ik olievlekken van het Cortenstaal?

Tijdens het koken kunnen zich olievlekken vormen op de sokkel. Van de Cortenstalen sokkel kunnen deze spetters niet worden verwijderd. De gehele Cortenstalen sokkel kan echter wel met olie worden behandeld met behulp van een keukenhanddoek, waardoor de spetters onzichtbaar worden. Door een dergelijke behandeling wordt de hele sokkel donkerder. Als het regent kan er vettig water van de Corten stalen sokkel aflopen, waardoor er blijvende vlekken op lichte stenen of houten oppervlaken kunnen ontstaan.

Mijn zwarte OFYR product is beschadigd, kan ik dit repareren?

Hoewel de coating van de Black Kooktoestellen erg robuust is, is het altijd mogelijk dat er krassen ontstaan. Daarom wordt bij elk Black Kooktoestel een gratis retoucheerfles meegeleverd, die gebruikt kan worden om kleine beschadigingen te herstellen.

Kan ik de keramische blokken buiten laten staan?

De keramische blokken kunnen buiten worden gelaten.

Kan ik de houten blokken buiten laten staan?

Het is aan te raden om de houten blokken binnen te bewaren. Hout is een natuurproduct en dus gevoelig voor weersinvloeden.

Waarom heeft mijn Cortenstaal niet dezelfde kleur als de producten in de brochure?

Cortenstalen producten worden geleverd met de extra service dat het corrosieproces al is begonnen tegen de tijd dat ze worden geleverd. Bij levering duurt het nog 6-12 maanden voordat de eerste corrosie zich heeft omgezet in een volledig beschermende laag. Hierdoor kan de kleur van de producten verschillen.