Aardappelgratin (bereid een dag van tevoren)
Pel de knoflook en hak hem in fijne stukjes. Meng de knoflook, room, 2 eetlepels boter en zout in een pan. Breng aan de kook en laat sudderen tot de room met een derde is ingekookt. 
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in fijne plakjes. 
Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier en bedek met een laagje aardappelschijfjes. Bestrijk de laag met een deel van het roommengsel. Blijf lagen toevoegen en bestrijk ze met room tot alle aardappelschijfjes gebruikt zijn. In totaal moet de hoogte zo'n 4 cm zijn. 
Bestrijk de aardappels tot slot met een paar stukjes boter. 
Dek af met bakpapier en bak 1,5 uur op 160 °C. 
Zet een klein pannetje op de aardappelen en bewaar het gerecht een nacht in de koelkast. 

 

Portobello
Meng de witte wijn, balsamicoazijn, dadelzoetstof en BBQ rub in een kopje.
Was de prei en snijd het in stukjes van 1 cm.
Maak de ui, wortels en bleekselderij schoon. Snijd de ui in 8 stukken. Snijd de wortels en bleekselderij in stukjes van 1 cm.
Zet de Grill op de OFYR over een groot vuur, zet hier een sauspannetje op. Voeg wat olijfolie toe en bak de groenten bruin. Geduld is schone zaak: de kleur en de geroosterde aroma's die je hier krijgt, zullen de uiteindelijke smaak en kleur van de saus bepalen.
Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en sauteer kort. Voeg dan wat laurierblaadjes toe en bls af met de helft van het mengsel van witte wijn en azijn. Zodra het mengsel ingekookt is, voeg je de andere helft toe en laat je dit ook weer inkoken.
Giet 1/3 van de groentebouillon erbij en laat het inkoken. Herhaal dit dan met de rest van de bouillon. 

Rooster ondertussen de portobello's aan beide kanten op de geoliede kookplaat.
Leg de champignons met de steel naar beneden in de pan met groenten. Laat ze 30 minuten stoven met een gesloten deksel. Controleer ze regelmatig tijdens het koken.
Voeg de groentebouillon toe, tot de champignons en groente net bedekt zijn.
Draai de portobello's na 30 minuten om en giet er indien nodig wat extra wijn of water bij. Laat nog eens 30 minuten stoven. 
Laat het geheel stoven tot de vloeistof een gladde consistentie heeft. 

 

Krokante aardappelgratin
Haal de aardappelgratin uit de koelkast en verwijder het bakpapier. Snijd een randje van de zijkanten eraf en snijd de rest vervolgens in blokjes van ongeveer 5 cm.
Giet wat olie over de kookplaat. Schroei de blokjes aan alle kanten dicht totdat ze mooi krokant zijn. Breng op smaak met wat fleur de sel.

 

Spruitjes
Maak de spruitjes schoon  n snijd ze in 8 of in 4 stukken, afhankelijk van de grootte van de spruit.
Bak de groente in wat olie op de kookplaat. Blus af met de witte wijn, breng op smaak met wat zout en braad tot slot aan met wat vegan boter. 

 

Serveren
Snijd de portobellos in plakjes. Verdeel de worteljus/saus in het midden van het bord, leg er wat spruitjes op. Waaier hier de portobello over uit en leg er 2 aardappelblokjes op.

 


Bekijk deze video om het perfecte gerecht te bereiden. 

Nog meer inspiratie nodig? Word lid van de OFYR Club en krijg toegang tot exclusieve recepten en member exclusives!